[...] wegetariańskiej pochodzi ze zbóż i roślin strączkowych, które zawierają sporo węglowodanów. Istnieje jednak kilka produktów, które nadają się do diety ketogenicznej. Są to: produkty na bazie soi: tofu, tempeh (sfermentowana soja), czarna soja orzechy: migdały, orzechy włoskie, orzechy pekan, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzeszki [...]
[...] niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki dietetyczne tego typu. Zawiera nienasycone tłuszcze Białko konopne produkowane jest z "masy", która została [...]
[...] Są one związane ze zdrowiem, środowiskiem i podejściem do ochrony zwierząt hodowanych na żywność. Jeśli chodzi o zdrowie, to część badań wykazała, że niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zawierać niepożądane substancje, takie jak antybiotyki, które sprzyjają rozwojowi bakterii. Spożywanie takiego pokarmu przez ludzi może [...]
Rynek sportowych przekąsek obecnie się rozrasta, a jedną z opcji, jakie wykorzystać może osoba trenująca są fit ciastka. Są to zazwyczaj odpowiedniki rynkowych słodyczy, które zostały wyprodukowane zgodnie z fit normami, jak i przy użyciu dodatków wzbogacających ich wartość odżywczą, co sprawia, że są korzystniejszą opcją dla naszego zdrowia [...]
[...] są bardzo dobrym źródłem EPA i DHA. Większe spożycie białka Jeśli komuś zależy na wysokim spożyciu białka, to wykluczenie mięsa z diety może to utrudnić. Sięgając po różne produkty roślinne, wegetarianin jest w stanie uzyskać odpowiednią ilość białka, jednak jedzenie ryb i owoców morza znacznie to ułatwia, szczególnie jeśli poszukiwane są [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
[...] niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale możliwa do realizacji. Z pewnością nie powinna być formą diety odchudzającej. Stosuje się ją w celu określenia, które produkty mają negatywny wpływ na nasze dolegliwości żołądkowe wynikające z IBS. Zwykle nie wszystkie z nich powodują bóle, a wiele z nich jest bardzo wartościowa, jeśli [...]
[...] roślinnych, to nie tylko weganizm. Mamy zatem osoby, które dopuszczają sporadyczne spożywanie ryb (a nawet i mięsa) - są to semiwegetarianie. Pewna grupa wegetarian spożywa produkty roślinne oraz ryby - peskatarianin. Laktowegetarianin będzie zjadał rośliny oraz produkty pochodzenia mlecznego, a laktoowowegetarianin będzie mógł jeszcze zjadać [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]
[...] najlepszych dla człowieka źródeł białek dietetycy są zgodni. Za takowe uważa się białka pochodzące z odzwierzęcych produktów spożywczych. Prym wiodą tutaj jaja kurze oraz produkty mleczne. Wysoką zawartością białka oraz aminokwasów niezbędnych człowiekowi charakteryzują się również mięsa, podroby i ryby. Spośród roślinnych źródeł ceni się soję [...]
[...] na dodanie do swojej diety substytutów mięsa. Problem jest jednak taki, że wiele z nich jest mocno przetworzona. Jedyną radą jest dokładne czytanie etykiet, żeby móc wybrać produkty o jak najmniejszej ilości zbędnych składników. Żywność na bazie roślin, może być naprawdę smaczną alternatywą dla mięsa. Szczególnie znane są wyroby z roślin [...]
[...] zasad, możesz uniknąć bólu głowy lub chociaż zmniejszyć ich intensywność. Pamiętaj, żeby nie opuszczać posiłków i nie ograniczać zbyt mocno kalorii. Jedz nieprzetworzone produkty, pamiętając, by spożywać zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze. Unikaj też jedzenia zawierającego składniki, których, nie rozpoznajesz. Ponadto zadbaj o zdrowy [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] diety wegańskie, by przekonywać świat, iż taki rodzaj odżywiania jest idealny. Tylko co z pozostałymi setkami tysięcy sportowców jedzących obok roślin, np. mięso i produkty odzwierzęce? To tak, jakby na przykładzie jednego człowieka wyciągać wnioski dla setek tysięcy ludzi. Są wyjątkowo utalentowani ludzie, którzy rosną, stosując [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
Anabolizm i katabolizm są otoczone mitami, legendami i przeinaczeniami. Wbrew obiegowym opiniom „kataboliczna” strona medalu jest równie ważna, jak pożądany przez kulturystów anabolizm. Podobnie niezbędne są uszkodzenia mięśni i lokalny stan zapalny wywołane treningiem oporowym, gdyż stymulują hipertrofię. Z kolei niekorzystny jest [...]
[...] mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko krowie jest źródłem wszystkich współczesnych chorób. Co zapamiętać? Mleko i produkty mleczne nie są do końca korzystnym składnikiem diety. To nie znaczy, że trzeba wpaść w panikę i kompletnie wyeliminować z menu np. jogurty naturalne. Po prostu [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]